martes, 30 de abril de 2013

Entra en funcionament la Unitat de Salut Laboral del Vallès, amb seu a l'Hospital de Mollet

Gencat.cat

La Unitat de Salut Laboral del Vallès s'incorpora a la Xarxa d'Unitats de Salut Laboral, coordinades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya
Avui 28 d'abril és el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut a la Feina, amb el lema :"Tenim recanvis de tot, però no de les persones"
 
El desplegament de la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral (XUSL) a les diferents regions sanitàries catalanes s'amplia amb la nova Unitat de Salut Laboral del Vallès, ubicada a les instal·lacions de l’Hospital de Mollet.
 
La Secretaria General de Salut Pública per mitjà de la Unitat de Salut Laboral Central, coordina la Xarxa de vuit Unitats de Salut Laboral amb un total d’onze especialistes en medicina del treball, a més de diplomats en infermeria especialitzats en salut laboral i personal de suport administratiu. La Xarxa configura l’element frontissa entre el sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses o el sistema de mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social.
 
Aquestes unitats estan repartides geogràficament a Barcelona ciutat, Barcelonès nord i Maresme, Costa de Ponent (l’Hospitalet de Llobregat), Catalunya Central, Vallès, Lleida, Girona i Tarragona. Aquesta distribució territorial facilita la interacció amb els serveis de prevenció, el suport a l’assistència primària i la coordinació amb els centres descentralitzats de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries.
 
Les unitats de salut laboral són unitats especialitzades orientades a la millora de la salut dels treballadors i integrades a la xarxa sanitària pública. Estan formades per professionals sanitaris amb coneixement i experiència en l'àmbit de la salut laboral. Aquests professionals donen assessorament i suport a altres professionals sanitaris i als agents implicats en la gestió del sistema de vigilància de patologies relacionades amb la feina. També assessoren el desenvolupament competencial en l’àmbit dels serveis sanitaris de prevenció de riscos laborals a les empreses de Catalunya.
 
A més, aquestes unitats també donen resposta a competències relatives a la vigilància postocupacional de la salut de les persones treballadores, col·laborant en la investigació i control de brots epidèmics d’origen laboral, en l’elaboració de protocols de vigilància de la salut dels treballadors i les treballadores i en la promoció de la recerca en salut laboral i d'activitats de formació adreçades als professionals sanitaris, entre d’altres.
 
Les capacitats d’aquesta xarxa d’unitats de salut laboral es veu enfortida amb la col·laboració i coordinació amb d’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS), recentment adscrit a la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut, dins d’un projecte d’integració de les competències en salut laboral. La decisió d’aprofitar el potencial i les funcions de l’ICAMS per a millorar la cooperació de tots els agents implicats en la prevenció i la vigilància de la salut dels treballadors esdevé un escenari ple d’oportunitats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario