jueves, 4 de octubre de 2012

Acreditació de la medicina del treball pels serveis de prevenció aliens (SPA)

Gencat.cat

Avís urgent: el termini d'acreditació acaba el 5 de juliol de 2013, però cal tenir present que el procediment administratiu per obtenir l'acreditació dura aproximadament 9 mesos.

Amb el Reial decret 337/2010, de 19 de març, que va modificar el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Serveis de prevenció, es confirma el caràcter d'interdisciplinarietat dels serveis de prevenció aliens (SPA): els SPA han d'estar acreditat en les 4 especialitats o disciplines en el territori on vulguin actuar, a la fi de poder assumir directament l'exercici de totes les funcions assenyalades a l'article 31.1 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

D'acord amb el que s'estableix a la Disposició transitòria primera del Reial decret 337/2010, de 19 de març, l'Autoritat Laboral de Catalunya, va prendre la decisió d'acreditar i permetre que durant un període de dos anys, actuessin com SPA entitats especialitzades no acreditades en la disciplina de Medicina del Treball.

Aquest termini de pròrroga començava a comptar el 5 de juliol de 2011, data en que va a entrar en vigor el Reial decret 843/2011, de 17 de juny, pel qual s'estableixen els criteris bàsics sobre l'organització de recursos per desenvolupar l'activitat sanitària dels serveis de prevenció. Així doncs, en data 5 de juliol de 2013, tots els serveis de prevenció aliens acreditats o que es vulguin acreditar han de comptar obligatòriament amb l'acreditació de les quatre especialitats o disciplines, en tots els àmbits territorials on vulguin actuar.

Tenint en compte la data assenyalada al paràgraf anterior, en el supòsit que un SPA no disposi de l'acreditació corresponent a l'especialitat de Medicina del Treball per a un determinat àmbit territorial pel qual està acreditat en les disciplines tècniques i vulgui mantenir l'acreditació, cal que segueixi el procediment que s'estableix a l'article 25.1 del Reglament dels Serveis de prevenció.

D'acord amb aquesta normativa i les normes procedimentals d'aplicació (Llei 30/1992, de 26 de novembre de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú):

L'entitat especialitzada que pretengui actuar com a servei de prevenció ha d'haver presentat la sol·licitud d'acreditació o d'ampliació de l'acreditació en l'especialitat de Medicina del Treball abans del 5 d'octubre de 2012 o abans del 5 de gener de 2013 segons quin sigui el cas(àmbit territorial d'actuació només de la comunitat autònoma de Catalunya o àmbit territorial d'actuació més ampli).

Es recorda que en el 5 de juliol de 2013, per imperatiu legal, els SPA que no disposin de l'acreditació en les quatre especialitats en un determinat àmbit territorial, no reuneiran els requisits exigits en la normativa per poder actuar com a entitats acreditades i per tant, la seves actuacions, d'acord amb l'article 13.11 de la Llei d'infraccions i sancions en l'ordre social (LISOS), són susceptibles de ser sancionades, en estar tipificades com a infracció molt greu.

Els SPA que decideixin no ampliar la seva acreditació en la especialitat de Medicina del Treball en un determinat àmbit territorial pel quals estan acreditats en les disciplines dites tècniques, hauran de presentar, dins de termini, la corresponent renúncia a la seva acreditació per a aquest àmbit territorial, davant l'autoritat Laboral que els va acreditar.

En el cas que el SPA no actuï a iniciativa pròpia, és a dir, no demani la seva ampliació en la especialitat de medicina en el treball o no presenti la corresponent renúncia, l'Autoritat Laboral deixarà sense efecte la Resolució d'acreditació del SPA per l'àmbit territorial que no disposi de l'acreditació de l’especialitat de Medicina en el Treball.

Tant en un supòsit com en l'altre, l'Autoritat Laboral dictarà la Resolució corresponent, d'acord amb la Llei 30/92, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

No hay comentarios:

Publicar un comentario