jueves, 14 de noviembre de 2013

La Generalitat suma esforços per impulsar les polítiques d'igualtat en matèria d'ocupació i relacions laborals

Gencat.cat

El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, han signat aquest matí un acord marc de col·laboració entre els departaments d’Empresa i Ocupació, a través de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals, i de Benestar Social i Família, a través de l’Institut Català de les Dones, per desenvolupar polítiques d’igualtat en matèria d’ocupació i relacions laborals.

El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha explicat que “en el mercat de treball encara es donen situacions de discriminació però les volem combatre conjuntament les dues institucions”. En la seva intervenció, Bonastre també ha recordat que recentment Empresa i Ocupació ha presentat el registre de plans d’igualtat i ha destacat que “ja tenim 600 plans presentats”. El secretari ha conclòs que “tot i que estem en la bona direcció encara queda molt camí per recórrer”.  
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha afirmat que “el nostre país no pot prescindir del talent femení, ni pot obviar les capacitats de la meitat de la població si vol garantir el benestar de la ciutadania, créixer i esdevenir un país competitiu i capdavanter”. I ha explicat que “els estudis més recents de la Comissió Europea mostren que les crisis econòmiques tenen una profunda dimensió de gènere”.
 
Segons Gatell, aquests situació de crisi suposa reptes però també ofereix oportunitats i la possibilitat d’intervenció en el nou escenari per  fomentar de manera més eficient la igualtat efectiva entre dones i homes. En aquest sentit, ha destacat la transversalitat gènere com eix cognitiu i d’actuació que ha d’impregnar tots els processos de la gestió pública per tal que “la mirada de gènere deixi de ser una mirada residual i localitzada en àrees concretes i específiques de l’acció política i esdevingui un principi bàsic estructurador de les dinàmiques de planificació i implementació de les polítiques públiques”.
 
Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 aprovat pel Govern, amb el que es pretèn incorporar la perspectiva de gènere a totes les actuacions i polítiques del Govern de la Generalitat per tal d’assolir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits. En aquest context s’inscriu l’Acord Marc signat avui, a través del qual es vol avançar en l’eliminació de les discriminacions que encara persisteixen a l’àmbit laboral, mitjançant una programació estratègica comuna dels dos departaments.
 
L’Acord Marc estableix l’objecte d’aquesta col.laboració, que es concretarà en convenis específics anuals en el quals es detallaran les actuacions a desenvolupar al llarg dels diferents exercicis i que consistiran, en línies generals, en accions de sensibilització vers la igualtat d’oportunitats en el mercat de treball i foment de la participació femenina; promoció de la igualtat i la qualitat en el treball a les empreses; i organització dels temps i coresponsabilitat, entre d’altres.
 
Situació de les dones en el mercat de treball
 
Segons dades de la Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre del 2013, del total de 840.500 persones en atur a Catalunya, hi ha 387.300 que són dones (un 46%). Pel que fa al nivell d’ocupació de les catalanes (57,5%) hi ha gairebé 7 punts de diferència respecte a la taxa d’ocupació dels homes (64,3%). En el cas de la taxa d’activitat, la diferència entre homes (84,1%) i dones (74,1%) creix fins els 10 punts.
 
La bretxa salarial en 2010 se situava en el 16,9% (segons dades de la darrera Enquesta d’estructura salarial); és a dir, una dona, de mitjana cobra un 93,1% del que cobra un home per la mateixa feina (aquest indicador es calcula a partir de les dades de l'Enquesta d'Estructura Salarial realitzada per l'INE).
 
La situació contractual és diferent segons el sexe. Hi ha més homes que dones ocupats a temps complert. En aquest sentit, l’EPA corresponent al tercer trimestre de 2013 situava el percentatge de dones ocupades a temps parcial en un 22,9%, més del triple que la dels homes, un 7,5. Aquesta diferència repercuteix tant en els salaris com en les prestacions que se’n deriven, com l’atur o les futures pensions de jubilació, representant aquesta parcialitat un factor important d’empobriment de les dones.
 
En relació a la doble presència, segons l’enquesta de l’ús del temps de 2011, en mitjana, les dones dediquen al dia més de 4 hores al dia al treball no remunerat (llar i família) mentre que els homes en dediquen la meitat (2 hores i 2 minuts). Això suposa que les dones suporten una càrrega de treball total molt superior a la dels homes. La metodologia que s’utilitza al Departament d’Empresa i Ocupació per identificar i avaluar l’exposició a condicions de risc psicosocial considera la doble presencia un dels seus cinc grans grups de factors de risc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario